پنجشنبه 30 شهريور 1396

اين صفحه امروز: 1643
فرهنگ سلامت
کاهش 49 درصدی مسمومین با منواکسید کربن در استان مرکزی

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان مرکزی از کاهش 49 درصدی افرادی که دچار مسمومیت با گاز منو اکسید کربن شده اند خبر داد.

دکتر قنبر فراهانی افزود: استان مرکزی در 9 ماهه سالجاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل شاهد کاهش 49 درصدی مسومیت افراد با منو اکسید کربن(co) می باشد، همچنین تعداد افراد بستری در مراکز آموزشی درمانی استان که دچار مسمومیت با منو اکسید شده اند 40 درصد کاهش یافته است.

وی اظهار داشت: شهر اراک در سالجاری و همچنین در سال گذشته بالاترین مورد مسمومیت با co را در بین شهرستانهای استان دارا می باشد که می توان بیشترین میزان مرگ را در این مسمومیت به دلیل بی اطلاعی و نا آگاهی و استفاده ناصحیح از وسایل گرمازا و حرارتی دانست.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان مرکزی در پایان بیان کرد: آموزش در زمینه ایمنی و بکارگیری وسایل گرمایشی استاندارد و چگونگی برخورد در این مواقع به خصوص در فصل زمستان با احتمال افزایش سرما می تواند از حوادث احتمالی پیشگیری نمود.

مسئول آموزش مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان مرکزی نیز گفت: یکی از مواردی که می تواند منجر به مسمومیت تنفسی گردد گاز منواکسید کربن(co) است که این گاز بی رنگ و  بی بو است و در اثر احتراق ناقص مواد سوختی تولید می گردد.

دکتر الهام قناعت پیشه افزود: این گاز به خصوص در فصل های سرد سال به علت استفاده از بخاری، آب گرمکن، اجاق گازهای غیر استاندارد یا به علت سیستم تحویه نا مناسب(دودکش) جان بسیاری از انسان ها را می گیرد.

وی با بیان علائم مسمومیت با گاز منو اکسید کربن عنوان کرد: علائم مسمومیت با منواکسید کربن طیف وسیعی از علائم را شامل می شود که در افراد مختلفی دیده شده است که متاسفانه بسیاری از این علائم شبیه علائم سرماخوردگی است و اکثر افراد فکر می کنند به دلیل سردی هوا دچار سرماخوردگی شده اند، بطوریکه سعی در خوابیدن می کنند، همچنین ابتلای تمامی افراد خانواده به علایمی شبیه به آنفلانزا، بروز مسمومیت در افراد را نشان می دهد.

مسئول آموزش مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان مرکزی اظهار داشت: علائم مسمومیت با گاز منواکسید کربن عبارتند از سر درد، ضعف جسمانی، سرگیجه و بی قراری، تهوع و استفراغ، خمیازه کشیدن بیش از حد و همچنین کاهش دید از علامت های عمومی مسمومیت ها هستند و حالت خواب آلودگی شدید، کسلی، خستگی و کاهش قدرت عضلانی از جمله علایم اولیه مسمومیت در افراد به شمار می روند؛ چنانچه افراد در این مرحله متوجه چنین علایمی شدند، با خارج شدن از فضای آلوده می تواند از پیشرفت مسمومیت پیشگیری کنند.

وی در ادامه با اشاره به مراحل پایانی و نزدیک به مرگ در این مسمومیت خاطرنشان کرد: از علایم پایانی مسمومیت با گاز co کبودی دست، دور لب ها و نوک انگشتان می باشد که در نهایت فرد دچار تنگی نفس شده و منجر به فوت شخص می گردد.

دکتر قناعت پیشه با بیان گروه های در معرض خطر بیان کرد: تمامی افراد در معرض خطر مسمومیت با co قرار دارند ولی کودکان، زنان باردار و سالمندان جزو گروه آسیب پذیر هستند و علایم مسمومیت در آنها سریع و با شدت بیشتری ایجاد می گردد.

وی با اشاره به اقدامات و کمک های اولیه در این رمینه گفت: در صورت برخورد با افراد مسموم شده با گاز منو اکسید کربن باید فرد مسموم را از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل و یقه پیراهن، کمربند و لباس های تنگ افراد مسموم را باز کنید، همچنین در صورت امکان به فرد مسموم شده اکسیژن دهی کرده و با تماس با اورژانس 115 مراحل بعدی درمان را به تکنسین های اورژانس جهت انتقال به مراکز درمانی بسپاریم.

مسئول آموزش مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان مرکزی در پایان افزود: عدم اطلاع  و استفاده ناصحیح از وسایل گرمازا می تواند خطرات جدی و حتی مرگ را به دنبال داشته باشد که انجام اقدامات پیشگیری کننده ضروری می باشد.

منبع: روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اراک
مسمومیت , منواکسید کربن, co, مسمومیت در فصول سرد سال